O1 ve O2 Belgesi Nedir?
O1 ve O2 belgeleri aslında karavana ya da römorka ait belgeler değildir. Trafiğe çıkış belgesi olarak adlandırılan bu belgeler, aracınızın arkasına takacağınız römorkun taşıma kapasitesi üzerinden aracınızı sınıflandırmak için kullanılan trafiğe çıkış belgesidir.
Günümüzde otomobil, kamyonet, vb. araçların arkasında kullanılan ve ülkemizde de sıkça görmeye başladığımız küçük römorkların, karavanların, çekme karavanların tip onay belgesi alması zorunludur. Bu römorklar kategori olarak O1 ve O2 şeklinde sınıflandırılmaktadır.
O1 kategorisi; azami kütlesi 0,75 tonu aşmayan römorklar,
O2 kategorisi ise azami kütlesi 0,75 tonu aşan 3,5 tonu aşmayan römorklardır
Tip Onay Belgesi Nedir?
Tip onay belgesi, araçların karayolunda tescili için güvenlik şartlarının ve gereksinimlerinin karşılandığını belirten resmî belgedir. Bu belge kategori M, N, L, O araçlara verilen belgenin genel tanımlamasıdır. Dolayısı ile O1, O2, O3, O4 belgesi demek aynı zamanda tip onay belgesi demektir.
Tip Onay Belgesi Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Tip onay belgesi almak için ISO 9001 belgesi ve WMI kodu (Şase numarası) gereklidir.
O1, O2, O3, O4 Belgeleri Neden Gereklidir?
“O” kategorisi araçların trafiğe çıkabilmesi ve tescili için zorunlu bir belgedir.
O1, O2, O3, O4 Belgesini (Tip Onay Belgesi) Alabilmek için Ne Yapmalıyım?
Tip onay belgesi alabilmek için öncelikle şirketinizin ISO 9001 belgesinin olması gerekmektedir. Uzmanlarımız bu husus da sizlere destek olacaklar. Sonrasında şirketinizin bulunduğu adreste uzmanlarımız AB/2018/858 yönetmeliğine uygun olarak aracı ve sistemi inceleyerek “O belgesi” başvuru sürecinizi başlatacaklar.
O1, O2, O3, O4 Belgesi için Aracımı Hazırlarken Hangi Ürünleri Kullanmalıyım?
Üreteceğiniz aracın üzerinde kullanılan aksamların E-belgeli olması gerekmektedir. Zorunlu olması gereken E Belgeli ürünler ise şunlardır:
- Kullanılan Dingillerin Raporu
- Kullanılan Çeki demiri / King Pim E Belgesi
- Kullanılan Aydınlatmaların E Belgesi
- Kullanılan Lastiklerin E Belgesi
- Kullanılan Fren Sisteminin E Belgesi
- Camların E Belgesi
- Paçalık/Yağmurluk (Lastik arkası) E Belgesi
Ürettiğim Her Araç İçin Belge Almam Gerekir mi?
Ürettiğiniz her araç için belge almanız gerekmemektedir. Teknik servise sunduğunuz ya da teknik servisin testler için seçtiği araç ya da araçlar belgelendirme için yeterlidir. Ardından üreteceğiniz her araç için belge almanıza gerek yoktur. Fakat tip onay belgenize uygun olarak üretiminize devam etmeniz gerekmektedir.
O1, O2, O3, O4 belgesine (Tip Onay Belgesi) Yalnızca Ürettiğim Aracı mı Ekleyebilirim?
Belgenize farklı üst yapıda araçları da ekleyebiliriz. SZUTEST olarak test için kötü koşulu temsil eden araç üzerinde testleri yapıp, daha iyi durumdaki diğer araçlarınızı belgenize ekleyebiliriz.
Tip Onay Belgesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
İlgili yönetmelik kapsamında, şartlarında ve geçerlilik süresinde herhangi bir değişiklik olmadığı sürece tip onay belgeniz geçerlidir.
SZUTEST olarak, tip onay belgenizi almanızda sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız. Başvuru için info@szutest.com.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Otomotiv Departman Müdürü
Erdi Akdağ