Tedarikçi Denetimleri
İkinci Taraf Denetim
Üretici şirketler, ürünlerinin içeriğinde kullanılan yüksek kaliteli bileşenleri sağlamak için tedarikçilere daimi olarak güvenmektedir. Üretimde kullanılan hammadde, bileşen veya yarı mamul, dışarıdan bir tedarikçi tarafından üretildiğinde, girdinin kalite parametreleri üzerindeki bazı kontroller kaybolur. Bu nedenle kuruluşlar, güçlü bir tedarikçi tabanını yönetme ve geliştirme konusunda dikkatli olmalıdır.
İyi planlanmış ve yürütülmüş 2. taraf veya tedarikçi denetim sistemleri, gelecekteki olası tedarikçileri değerlendirmek ve mevcut tedarikçi hammadde, bileşen veya ürün girdi kalitesini kontrol altında tutmak ve gerçekleştirilen değerlendirmeler sonucunda elde edilen analiz ve doneler sebebiyle oldukça etkin bir metottur. Üreticinin beklentisini kalite ve içerik anlamında karşılamayan tedarikçi ürünleri veya sevkiyat kaynaklı gecikmeler, verimliliğin düşmesine ve üretim / iş kaybına, müşteri son ürün teslimatlarının geç yapılmasına ve olası son ürün kalitesi sorunlarına veya geri çağırmalara neden olabilir. Uygun olmayan tedarikçi ürünleri, bir kuruluşun tabanında tüketicinin gözünden bakıldığında derin güven, saygınlık ve maddi kayıplarla sonuçlanacak pazar oranında ciddi hasarlara sebep olabilir.
Bir kuruluş, hizmet verdiği sektör de başarılı olmak ve sürekli iyileştirme sağlayarak tüketici ve ilgili tarafları da göz önünde bulundurarak her geçen gün daha da büyük hedeflere ulaşmayı amaç ediniyorsa, süreç yeteneklerinin ve kapasitelerinin kapsamlı bir değerlendirmesini içeren tedarikçinin seçimi ve yönetimi prosesi bu amaç doğrultusunda çok önemlidir. Kapsamlı ve sektör / tüketici beklentileri iyi analiz edilerek gerçekleştirilmiş bir ikinci taraf denetim sisteminin uygulanması, aynı standartta ve kalite de ürün üretmeyi hedefleyen kuruluşlar için, tedarik edilen her türlü girdinin kalite ve / veya zamanında tedarik edilebilmesi gibi sorunları elemine etmek adına yardımcı olacak ve kuruluşun pazardaki konumu ve saygınlığı açısından olumlu bir etkiyle sonuçlanacaktır.
İkinci Taraf Denetimler Nelerdir
İkinci Taraf Denetimlerine ayrıca dış denetimler veya tedarikçi denetimleri de denir. 2. taraf denetimi genellikle dâhili veya 1. taraf denetiminden daha resmidir. Bazı durumlarda, denetimin sonuçları gelecekteki satın alma kararlarını etkileyebilir. Denetimler, tedarikçinin bileşenleri veya ürün girdileri ilgili bir veya daha fazla kalite sorununa yanıt olabilir. Genellikle müşteri ve tedarikçi arasında teslimat şartlarını, fiyatlandırmayı, paketlemeyi, kalite şartlarını ve çeşitli ek şartları belirleyen bir sözleşme vardır. Bu nedenle ikinci taraf denetimleri genellikle sözleşme hukukuna ilişkin kural ve düzenlemelere tabidir.
Neden İkinci Taraf Denetim Gerçekleştirilmeli
- Taraf denetimlerinin gerekliliği çeşitli sebeplerin ortaya çıkması ile ihtiyaç olabilir. Bir kuruluşa aşağıdaki durumlarda dış denetim yapılabilir:
- Yeni bir ürün geliştirmek ve alt bileşenler için kaynak bulmak
- Mevcut parçaların veya malların tedariki için yeni bir tedarikçinin onaylanması
- Maliyet düşürme çabası sırasında alternatif parça kaynaklarını keşfetme
- Tedarikçinin ürünüyle ilgili kalite sorununu araştırmak
- Geçmişteki kalite sorununa ilişkin düzeltici eylemlerin gerçekleştirdiğinin teyidi
- Tedarikçi yönetim sürecinin parçası olarak gözden geçirme veya süre gelen periyodik denetimleri gerçekleştirme
İkinci Parti Denetim Adımları
- Tedarik zinciri denetimleri için bir strateji geliştirmek
- Süreci ve maliyeti ana hatlarıyla belirten İkinci Taraf denetimlerini yürütmek için bir teklif sunmak
- Yapılan Denetimleri gerçekleştirmek ve raporlamak
- Tedarikçi ile denetim sonuçlarını ve takibini gözden geçirmek
SZUTEST’ ten alacağınız İkinci Taraf Denetimi Desteği ile, ihtiyacınız olan yardımı sağlayarak ekibinizin kaliteli girişimleri ve hedefleri zamanında gerçekleştirmesini sağlayın.