SASO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

SASO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

SASO Sertifikası Nedir?

SABER (Saudi Product Safety Program), Suudi Arabistan’da ürün güvenliğini sağlamak için oluşturulmuş bir programdır. Bu program kapsamında, ihracatçılar belirli ürünleri Suudi Arabistan’a ihraç edebilmek için ürünlerinin uygunluğunu göstermek zorundadır.

PCOC (Product Certificate of Conformity) olarak bilinen, yıllık olarak ürün kategorisine göre düzenlenen sertifikadır.

Sevkiyat Sertifikası, SCOC (Shipment Certificate of Conformity) her ihracatta düzenlenmesi gereken sertifikadır. Sevkiyat Sertifikası, her sevkiyat için gereken bir belgedir.

SASO Sertifikası olarak bilinen sertifikasyon süreci 2020 yılında zorunlu olarak SABER sistemine taşındığından, artık SABER Sertifikası tanımı kullanılmaktadır.

SABER belgesi, Suudi Arabistan’a yapılacak her ihracat için gereklidir ve her ihracat için ayrı ayrı alınmalıdır. Suudi Arabistan’a ihraç edilen tüm ticari ürünler için gereklidir.

SABER sertifikası almak için şu süreç işlemektedir:

  1. saber.sa platformu üzerinden belgelendirilecek ürünlerin kaydı ve sertifikalandırma talebinin alıcı tarafından oluşturulması,
  2. Doküman kontrolü ve mevcut değilse test süreci,
  3. Fabrika denetimi (gerekli durumlarda)
  4. PCOC yayınlanması,
  5. SCOC için SABER platformu üzerinden talep oluşturulması,
  6. SCOC yayınlanması.

Fabrika denetimi hariç, tüm süreç saber.sa platformu üzerinden yürütülmektedir.

  • Ürün teknik dosyası
  • GTİP kodu
  • Test raporları
  • Ürün sertifikaları (varsa)
  • Ticari belgeler (fatura, menşe şahadetnamesi vb.)
  • Ürün görseli SABER Sertifikası gerekli olan belgelerdir.

P-COC, genellikle bir yıl (1) geçerlidir. Bazı ürün gruplarında bu süre artabilmektedir. S-COC sertifikası ise tek seferlik olarak ilgili sevkiyat için düzenlenir ve sadece ilgili sevkiyat için geçerlidir.

Ürün teknik regülasyonunda tanımlı olan standartlara uygun testler gereklidir.

SABER sertifikası olmadan Suudi Arabistan’a ürün ihraç edilememektedir. Gönderim süreci başlamış ürünler, gümrükte geri çevrilebilir veya ihracatçılar para cezaları ile karşılaşabilir.

Alıcının, saber.sa adresli web sitesi üzerinden hesap oluşturması gerekmektedir.

Sertifika alma süresi, gerekli testlerin yapılma süresine, belgelerin doğrulanma hızına ve fabrika denetiminin gerçekleştirilmesine bağlı olarak değişmektedir.

SASO Sertifikası veren firmalardan biri olarak; sektördeki deneyimlerimizle ürünlerinizin Suudi Arabistan pazarında başarıya ulaşmasına katkıda bulunuyoruz.

Siz değerli okuyucularımızla paylaştığımız bu bilgiler genel bilgi amaçlıdır ve yasal tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. SABER Sertifikası (SASO) ile ilgili daha detaylı bilgi ve başvuru için info@szutest.com.tr adresinden uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

 

KKD Birim Yöneticisi

Songül Ağar