Ticaret dünyasının her geçen gün gelişmesi ve değişmesiyle birlikte ve ülkelerin birbirleriyle mutabık kalarak bazı yasalar çerçevesinde dışarıdan ithal edilen ürünler için şartların koşulması, 1947 yılında Cenevre’de imzalanan ve 93 üyesi bulunan ISO kalite yönetim sistemi ile başladı. Değişikliklerin yaşanması bir anlamda üreticinin ve tüketicinin çoğalmasından kaynaklanmaktadır. Üretilen ürünlerin gelişi güzel ülkelerde pazarlanması çoğu zaman can ve mal kaybına neden olmuş, ekolojik denge adına büyük oradan zararların yaşanmasına neden olmuştur. Rusya ve Rusya Federasyonu’na bağlı olan ülkelerde 2000 yılında ithal ürünler için şart koşulan GOST belgesi, 2010 yılına gelindiğinde Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya öncülüğünce ismi değiştirilerek EAC adını almıştır. 2015 yılına gelindiğinde üye ülkeler arasına giren Kırgızistan ve Ermenistan da ithal ürünler için bu belgeyi şart koşmuşlardır. 2014 yılında gümrüklerde yapılan bavul taşıma ile ilgili yeniliklerden sonra ise belge üzerinde daha fazla durulmaya başlanmış ve kesinlikle belge sahibi olmayan şirketlerin ürünlerinin ülke sınırları içerisine girişine izin verilmemektedir. Tamamen halkın sağlığını korumak, ekolojik dengeyi korumak ve çevre şartlarının sağlıklı kalabilmesi için geliştirilen bu yasalar, ülkemizden veya dünyanın farklı ülkelerinden Rusya Federasyonu’na bağlı ülkelere ürün gönderen tüm şirketler için geçerlidir.
Birçok ürün grubunun içinde yer aldığı Kalite Yönetim Politikası, ürün gurupları arasında değişen yasalara sahiptir. Makine endüstrisi, gıda ve insan ile teması olan tüm ürünler için gerekli olan belge, çok az üründe istenmemektedir, fakat zorunlu olmadığı halde belge almak isteyen üreticilere prestij ve Gümrük işlemlerinin ile satışın kolaylaştırması amacıyla, GOST-R sertifikası veya EAC red mektubu verilebilmektedir. 30 Temmuz 2002 yılında No:64 “Kalite belgelendirilmesi zorunlu olan ürün ve hizmetler kanununa” bağlı olan tüm ürünlerde istenen şart olarak getirilen belge, devlet tarafından akredite edilen kuruluşlarca verilmektedir. Gümrükte sorun yaşamak istemeyen üreticilerin, ürünlerinin çıkışını yapmadan önce mutlaka kontrol etmeleri gerekmektedir. Belli bazı dönemlerde üye ülkelerin bir araya gelerek yasalar üzerinde bazı değişikliklere gitmesi durumundan etkilenmemek adına yasaları iyi takip etmek ve üretimleri yeni getirilen kanunlar çerçevesinde yapmak son derece önemlidir. Gümrükte sorun yaşamamak için iletişime geçebileceğiniz şirketimiz, EAC belgesi verme yetkisine sahip olup müşterilerine yardımcı olmaktadır.
Büyüyen dünyada daha geniş bir alana sahip olabilmek ve kolaylıkla ürünlerinizi pazarlayabilmek için sahip olmanız gereken belge hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz şirketimiz, uzun zamandan bu yana Kalite Yönetim Sistemi üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Daha kısa sürede ürünleriniz için EAC belgesi almak için iletişim bilgilerinden firmamız yetkilileri ile görüşme sağlayabilirsiniz. Serbest dolaşım hakkı kazanarak ülke ekonomisine katkıda bulunabilir, istihdam alanında daha fazla büyüme elde edebilirsiniz. Detaylı bilgi ve gerekli evraklar için iletişim numaramızdan şirketimize ulaşabilirsiniz.
O1 kategori römork ve karavanlarda plaka ve muayene zorunluluğu var mı? 01.01.2025 tarihinden itibaren 750…