İş sahalarının gelişmesiyle birlikte bir takım sorunlar da beraberinde geldi. Özellikle kimya alanında çalışan firmalar, iş alanlarını güvende tutmak için bazı işlemleri ve teknik bilgileri uygulamak durumundadırlar. Günümüzde büyüyen bir iş dünyası ve iş dünyasının şehir merkezlerine kadar indiğini görmekteyiz. Kozmetik ürün imalathaneleri, akaryakıt istasyonları, mobilyacılar, yanıcı-parlayıcı ve patlayıcı kimyasal madde bulunduran tüm firmaların oluşturdukları risk boyutları yüzünden yasal olarak bazı düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemelerden en önemlisi olarak karşımıza çıkan PKD yani Patlamadan Korunma Dökümanı, hem iş alanını hem de çevre güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlanan bir dokümandır. Bu doküman sayesinde, çalışanların sağlık ve güvenlikleri için tedbirler alınmakta ve çevreye zarar verilmesi de engellenmektedir.
Son zamanlarda sanayi tesislerinde, üretim alanlarında ve fabrikalarda hızlı bir şekilde PKD hazırlamaya başlanıldığı görülmektedir. Tabi uzmanlık isteyen bir alan olduğu için bu alanda hizmet veren bir takım firmalar da piyasa da oluşmaktadır. PKD hazırlama konusunda destek veren firmalar, güvenilir alanların oluşmasını sağlamakta ve iş sahiplerini olası risklere karşı güvence altına almaktadırlar.
Bir anda ortaya çıkmasıyla akıllarda bazı sorular da belirmeye başladı. Bu sorulardan en çok gelenler;
Bu tip soruların son zamanlarda fazlasıyla sorulmasına karşın bir takım bilgilendirmeleri yapmanın yararlı olacağını düşünüyoruz.
Patlamadan korunma dökümanı (PKD) yasal zorunluluk olarak yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasal bulunduran tüm firmalarda hazırlanması gereken ve Bakanlık İş Teftiş Kurulu denetimleri incelemesinde müfettişlere gösterilmesi zorunlu olan bir belgedir.
“Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkındaki Yönetmelik” yasası ile zorunlu hale gelen patlamadan korunma dokumanı, hazırlanmaması durumunda cezai işlem uygulanır. Bu da firma ve üretim tesisi sahiplerini harekete geçirerek hızlı bir şekilde hazırlamalarına neden oldu.
Peki, PKD hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerekir?
PKD, endüstriyel üretim tesislerinde, kimya sanayilerinde, kozmetik üretim alanlarında ve yanıcı-patlayıcı-parlayıcı kimyasal bulunan yerlerde hazırlanması zorunlu olan bir dokümandır. Patlayıcı ortamın oluşmasını engelleme, yapılan iş gereği patlayıcı ortamın önlenmesi mümkün değilse bu alanlarda özel alan oluşturmak, çalışanların sağlık ve güvenliklerini riske atmamak ve bu belirlenen alanlardaki ekipmanlara dikkat edilerek hazırlanmaktadır.
Patlama risklerinin değerlendirilmesi yapıldıktan sonra uygun alanlar belirlenir ve böylelikle çalışanların iş ortamında daha rahat ve daha sağlıklı çalışmalarına zemin hazırlanılır. Patlamadan korunma dokumanı, günümüz şartlarında birçok tesis için şart olup, zamanında hazırlanması mecburi olan bir belgedir.
Uzmanlara danışın
Henüz çok eski sayılmayan PKD düzenlemesi için harekete geçen üretim tesislerinin en çok dikkat etmeleri gereken detay, doğru şekilde dokümanı hazırlamak veya hazırlatmaktır. Bu konuda uzman olan ekibimiz ile iletişime geçerek iş yerinizin güvenliğini sağlayacak ve çalışanlarınızın sağlığını güvence altına alacak patlamadan korunma dökümanı hazırlamalarını talep edebilirsiniz. İletişim bilgilerimizden firmamıza ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yazar: Şule YILDIZ
O1 kategori römork ve karavanlarda plaka ve muayene zorunluluğu var mı? 01.01.2025 tarihinden itibaren 750…