İnsan yapımı sistemlerde meydana gelen ve çok sayıda yaşam kaybına ya da yaralanmaya, yapılarda önemli derecede hasara ve kamuoyunda itibar kaybına yol açan kazalar ülkemizde sıklıkla yaşanıyor. Bunların yarattığı olumsuz sonuçları azaltmak adına alınması gereken önlemlerden biri de Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanmasıdır. Peki PKD nedir?
Ülkemizde “Patlamadan Korunma Dokümanı” olarak yürürlüğe girmiş olan ATEX, ismini Fransızca kökenli “ATmosphères EXplosibles” yani “Patlayıcı Ortamlar” söz öbeğinden almıştır ve patlayıcı ortam oluşma riski bulunan her iş yerinde hazırlanması gereken bir belgedir.
PKD hazırlanması gereken çalışma sahalarına birkaç örnek vermek gerekirse:
PKD çalışmasının amacı; patlayıcı ortam oluşmasını önlemek, çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlamak, olası bir durumda patlamanın zararlı etkilerini azaltacak önlemleri almaktır. Bu düşünce ile yola çıktığımızda patlamadan korunma dokümanı, patlama tehlikesi olan faaliyetler başlamadan önce hazırlanmalıdır.
PKD sadece denetim kapsamında gelecek müfettişlere gösterilmesi gereken bir belge olarak düşünülmemelidir. Aynı zamanda çalışanların can güvenliğini sağlamak ve iş yerindeki maddi hasarı en aza indirmek için tehlike ve riskleri analiz eden proaktif bir metoddur.
Son zamanlarda PKD talebindeki artışın sebeplerine de değinmemiz gerekirse; aslında çoğu kurumsal firmada önceden hazırlanmış bir PKD bulunmaktadır. Fakat bu dökümanlardaki patlayıcı ortam hesapları ve sınıflandırmaları büyük çoğunlukla Avrupa Birliği’nin talep ettiği “ZONE” (IEC 60079-10/1,2) hesaplama sistemine göre yetersiz kaldığından bu çalışmaların yenilenmesi gerekmektedir. Talepteki artışın en önemli sebebi bu gerekliliktir diyebiliriz.
Patlamadan korunma dokümanı hazırlanması için öncelikle patlama riskleri belirlenir. Firmalara gidilerek belirlenen riskler değerlendirmeye alınır. Tehlikeli bölgenin özelliklerine ve sınıflandırma derecesine göre asgari gereklilikler listelenir. Son olarak, alınması gereken önlemler belgeye ayrıntılı bir şekilde yazılır. Dokümanın doğru hazırlanması oldukça önemli ve ekip çalışması gerektiren bir iştir.
Szutest olarak, üreticilerimize değerlendirme ve belgelendirme konusunda hizmet verirken süreç yönetiminin büyük bir özenle yürütülmesi gerektiğinin farkındayız. Konuyla ilgili bize ulaşmak ve detaylı bilgi almak için aşağıdaki butona tıklayın.
O1 kategori römork ve karavanlarda plaka ve muayene zorunluluğu var mı? 01.01.2025 tarihinden itibaren 750…