Blog

Kozmetik Ürünlerde Helal

Helal kozmetik, İslam uyarınca izin verilen bileşenlerden üretilmiş ve bunlardan oluşan güzellik ürünlerini ifade eder.

Helal belgelendirme söz konusu olduğunda ilk akla gelen gıda olmasına karşın kozmetik ürünler için de belgelendirme yapılabilir olup son zamanlarda yüksek tüketici talebi haline gelmiş bir kategoridir.

Kozmetiklerin helal uyumu, temel olarak, bileşenlerin tedariğinden (herhangi bir helal olmayan bileşen içermemeleri için), üretim ve nakliye/dağıtımına kadar uzanan tüm tedarik zinciri boyunca uygulanır.

Helal belgelendirme süreçlerinin hammadde kaynağı, üretim süreçleri ve nakliye/dağıtımdan başlayarak kapsamlı bir değerlendirme yaklaşımı vardır. Diğer yaklaşım, ürünün domuz türevleri içerip içermediğinden emin olmak için bitmiş bir ürünün değerlendirilmesine atıfta bulunmaktadır. Tedarik zinciri boyunca helal kapsamına dahil kozmetikler, helal olmayan malzemelerle çapraz bulaşma olasılığından korunmalıdır.

Helal kozmetik ürünleri helal bileşenler içeren ve helal bir ortamda, helal olmayan maddelerle teması engellenerek; iyi üretim uygulamaları koşullarında üretilen ürünlere denir. Kullanılacak hammaddelerin kaynakları mutlaka bilinmeli ve hammaddeler de helal standartlara uygun olmalıdır.

Helal sertifikasına sahip ürünler – her bir bileşenin / bileşenin menşei ve satın alınan ve kullanılan ürünün üretim zinciri üzerinde – dini reçetelere bağlılığı garanti ettiklerinde helal kabul edilir. Ayrıca, bazı ülkelerde Helal sertifikası, belirli ürünlerin ülkeye girişi ve sonraki pazarlaması için temel bir gümrük gerekliliğidir.

Helal kozmetik sertifikası, bir yandan kozmetik ürünleri ihraç eden şirketlerin satın alma gücünün bir yandan da kişisel bakıma gösterilen özenin arttığı İslami inanç pazarlarına ulaşmasını sağlarken, diğer yandan da ülkemizde ikamet eden İslam toplumunun güvenirliliğine katkıda bulunuyor.

Son Gönderiler

 2025 Yılı 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 10. Madde İdari Para Cezaları

Enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir enerji kullanımını teşvik etmek amacıyla yürürlüğe giren 5627 Sayılı Enerji…

1 hafta ago

2025 Yılı Verimlilik Arttırıcı Proje Başvuruları Başladı!

5627 SAYILI Enerji Verimliliği Kanunu Enerji ve Enerji Kaynaklarının Verimli Kullanılmasına dair yönetmelik gereği 2025…

1 hafta ago

Türkiye’nin İlk İklim Kanunu Meclise Sunuldu

Türkiye’nin ilk "İklim Kanunu" 20 Şubat 2025 tarihinde meclise sunuldu ve 26 Şubat TBMM Çevre…

2 hafta ago

Ürün Karbon Ayak İzi Nedir?

Günümüzde sürdürülebilirlik kavramı giderek daha fazla önem kazanıyor. Tüketiciler ve işletmeler, çevreye olan etkilerini minimize…

2 hafta ago

750 Kg Altı O1 Kategori Araçların Tescil Zorunluluğu Hakkında Önemli Bilgilendirme!

O1 kategori römork ve karavanlarda plaka ve muayene zorunluluğu var mı? 01.01.2025 tarihinden itibaren 750…

3 ay ago