Helal ürün veya hizmet üreten firmaların faaliyetlerinin, helal standartlara göre gerçekleştirilen uygunluk değerlendirilme denetimlerinin yapılmasının ardından hak kazanılması durumunda düzenlenen belgedir. Ürünlerin veya sunulan hizmetin sağlık, içerik, hijyenik açıdan İslami şartlara göre uygunluk kontrolü olarak da tanımlanabilir.
HELAL BELGESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Helal Belgelendirme, İslami gerekliliklerin yanı sıra sağlık, hijyen, temizlik gibi unsurları da yüksek düzeyde barındırdığı için ürünlerin üzerindeki helal logosu tüketiciye güven vermektedir. Ayrıca ihracat yapan kuruluşların, dünyada en çok kabul gören SMICC standartları doğrultusunda hazırlanmış helal belgesi ile teknik engellere takılması önlenmektedir.
HELAL BELGESİ KİMLERE VERİLİR ya da KİMLER HELAL BELGESİ ALABİLİR?
Helal Belgelendirme, günümüzde daha çok gıda kökenli üreticilere yönelik bir belgelendirme olarak algılansa da gıda, kozmetik, turizm, lojistik, finans, eczacılık gibi hayatımıza temas eden sektörler helal belgesi alabilir.
Üretim ve hizmet sürecini hem İslami gerekliliklere uygun hem de hijyen, kalite ve sağlık standartlarına uygun gerçekleştirdiğini belirten, bahsi geçen sektörlerde faaliyet gösteren tüm firmalar Helal Belgesi alabilir.
HELAL BELGESİ NASIL ALINIR?
Gıda güvenliğinin etkin bir şekilde yürütülerek, yasal şartlara uyum ve İslami hassasiyetin göz önünde bulundurularak yapılandırılmış bir helal yönetim sistemi uygulayan kuruluşlar, “UYGUNLUK DEĞERLENDİRME” faaliyeti sunan HELAL AKREDİTASYON KURUMU’ndan akredite firmalara başvuru yaparak denetim talep etmelidirler.
Bu aşamada, detaylı bir başvuru inceleme gerçekleşmektedir.
HELAL BELGESİ ALIMINDA KOSGEB DESTEĞİ VAR MIDIR?
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve HAK tarafından akredite edilmiş kurum ile kuruluşlardan alınacak belgeler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) “İşletme Geliştirme Destek Programı – Belgelendirme Desteği” kapsamına alındı. Belge, müracaat ve dosya inceleme, tetkik, denetim ve test ücretleri destek üst limitleri dahilinde %60 (altmış) oranına kadar KOSGEB’den geri alınabilecek.
HELAL BELGESİ BİR ZORUNLULUK MUDUR?
04 Haziran 2022 tarihi itibariyle, HAK tarafından sunulan helal akreditasyon hizmetlerinin yasal durumuna ilişkin 7060 sayılı Helal Akreditasyon Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda yapılan değişikliğe istinaden; Türkiye’de piyasaya arz edilecek ve HAK’ın akreditasyon hizmeti verdiği uygunluk değerlendirme alanlarına konu ürün ve hizmetlere yönelik helal uygunluk değerlendirmesi yapacak kuruluşların, HAK tarafından helal akreditasyonu zorunlu hale gelmiştir.
HELAL SERTİFİKALARI GÜVENİLİR MİDİR?
Helal Belgelendirme alanında bir akreditasyon anlayışının olmaması piyasada güvenilir olmayan Helal Belgelerin de dolaşımını serbest kılmıştır.
Helal Belgelendirme faaliyetlerinin HELAL AKREDİTASYON GÜVENCESİ altına alınmasıyla piyasadaki güvenilir olmayan helal belgelerinin dolaşımının engellenmesi amaçlanmıştır.
Dolayısıyla dünyada en çok güvenilen ve tanınırlığı yüksek olan SMICC standartları doğrultusunda düzenlenmiş “HELAL AKREDİTASYON” onaylı helal belgeleri, ülkemizde veya yurt dışında güvenilirliği ve tanınırlığı en üst seviyededir.
SZUTEST, Helal Belgelendirme alanında Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından akredite edilmiştir. Belgelendirme başvurularınız alanında uzman personellerimiz tarafından hassasiyetle değerlendirilmektedir. Helal Belgelendirme başvurularınız ve sorularınız için info@szutest.com.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sistem Belgelendirme Departman Müdürü
Belma Türkel
O1 kategori römork ve karavanlarda plaka ve muayene zorunluluğu var mı? 01.01.2025 tarihinden itibaren 750…