Tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen unsurlardan biri de dini inanç ve kimliklerdir. İslam dini de diğer dinler gibi pek çok kurala sahiptir. Helal sertifika, tarafsız ve ehil bir kurum tarafından üretim sürecinin helal standartlara göre işleyip işlemediği kontrol edilerek, firmalara verilen onaylanmış bir belgedir.
Helal Belgesi hangi kurumlar için alınabilir?
Bugün helal pazarına baktığımızda, ilk akla gelen gıda sektörü olmaktadır. Ancak helal belgelendirmesi sadece gıda ile sınırlı değildir. Deriye temas eden kremler, diş macunları, kıyafetler ve kozmetik ürünleri için de helal belgelendirme yapılmaktadır.
Bir diğer önemli sektör ise turizm sektörü olarak sayılabilir. Özellikle müşteri talepleri ve uluslararası rekabet sebebiyle otellerde de Helal Belgesi başvurularının arttığı gözlemlenmektedir. Dolayısıyla helal belgelendirme, sektörel olarak çok geniş bir alana hitap ediyor.
Helal Belgesi’nin önemini verilerle desteklememiz gerekirse;
Yapılan pazar araştırmalarına göre, küresel gıda sektörünün yaklaşık %20’sini “helal gıda” oluşturuyor diyebiliriz.
Etik ve güvenilir olması sebebiyle Müslüman olmayan tüketicilerin de helal gıdayı tercih etme eğilimini göz ardı etmemek gerekir. Örneğin, İngiltere’de yaklaşık 2 milyon Müslüman yaşamasına rağmen helal sertifikalı eti 6 milyon kişinin tükettiği bilinmektedir.
Ülkemizde ise ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarının, her yıl %100 büyüdüğü sektör temsilcileri tarafından belirtilmektedir.
Helal Belgesi’nin üretici için faydaları
Helal Belgesi’nin hem üreticiye hem de tüketiciye aradaki güven ilişkisini kurmak bakımından birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Helal Belgesi, üretici ve tüketici arasında bir güven bağı oluşmasını sağlar.
- Uluslararası kamuoyunda geçerliliği kanıtlanmış olan ISO 22000 Standardını baz alarak üreticilerin daha kaliteli ve güvenli üretim yapmalarını sağlar.
- Üretici için, ürünlerini küresel “helal gıda” pazarına arz etme fırsatı sunar.
- Küresel pazarda artan Helal Belgeli ürün talebi içerisinde, üreticinin rekabet gücünü korumasına olanak verir.
Helal Belgesi hakkında tüketiciler ne düşünüyor?
Peki tüketiciler Helal Belgesi’ne ne kadar güveniyor? Bu konuda yapılan bir anket, toplumun büyük kısmının satın alma tercihlerinin “helal” işareti taşıyan gıdalar yönünde olduğunu gösteriyor. Ankete göre tüketicilerin %79’u alışveriş sırasında ambalaj üzerindeki işarete dikkat ettiğini belirtiyor.
Helal Belgesi nereden alınır?
Devlet kurumları, çok uluslu kalite güvence şirketleri ve özel şirketler tarafından helal sertifika verilmektedir. Güvenilirlik ve belgenin dünya çapında tanınması, özellikle ithalat ve ihracat için çok önemlidir. Szutest olarak tüm üreticilere bu süreçte yetkilendirilmiş ve onaylanmış bir kurum olarak hizmet vermekteyiz. Link üzerinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz: https://www.szutest.com.tr/helal-gida-belgesi/