Son zamanlarda tüm dünyanın gündemini meşgul eden Covid-19 virüsü ile tüm insanlık olarak mücadele ettiğimiz şu dönemde bir yandan küresel korku haline gelen bu virüsün üstesinden gelebilmek için her türlü ihtimal ve bilimsel çalışmalar göz önünde tutulurken, diğer bir taraftan da tekrarını önlemek ve panzehrini bulabilmek adına bu virüsün menşeini araştırma hararetine girmiş bulunmaktayız. Bu zaman kadar yapılan araştırmalar ışığında, hep birlikte öğrenmiş bulunuyoruz ki virüsün yayılımı hayvanlar, hayvansal menşeili gıdalar ve bağlantılı yan ürünler ile ilgili olma ihtimali oldukça yüksektir.
Bu yazımızda, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin olası bakteri, virüs yayılımları ile ilgili ve bağlantılarını ve FSSC 22000 gıda güvenliği standardının hem yerel hem küresel anlamda size getireceği avantajları özetliyor olacağız.
EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Yetkili Kuruluşu), dünya çapında çok sayıda ülkeyi etkileyen korona virüs hastalığının (COVID-19) patlak vermesine ilişkin durumu yakından izlemektedir. Şu anda gıdaların virüsün muhtemel bir kaynağı veya bulaşma yolu olduğuna dair bir kanıt yoktur fakat kuvvetle muhtemeldir.
Gıda güvenliği ile ilgili olarak, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yiyeceklerin elleçlenmesi ve hazırlanması sırasında, el yıkama, eti iyice pişirmek ve pişmiş ve pişmemiş gıdalar arasında potansiyel çapraz kontaminasyondan kaçınmak gibi iyi hijyen uygulamalarının takip edilmesi hakkında tavsiyeler içeren önerileri yayınlamıştır.
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sertifikası, gıda üreticilerine yönelik geliştirilmiş en son belgelendirme hizmeti olup, COVID 19 gibi güncel risk olaylarını temel alıp bağlantılı içeriklere sahip en dinamik standarttır.
Bu belgelendirme standardı, Global Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI) tarafından tamamen tanınmaktadır.
Bu nedenle, perakende şirketleri tek ve uluslararası düzeyde tanınan bir gıda güvenliği yönetim sistemi altında katılımcı kuruluşların büyük markalı gıdaların gereksinimlerini karşılamasına izin verir.
Yazımızın başında da dediğimiz gibi COVID-19 yayılımını engellemek adına kişisel önlemler ile birlikte çalıştığımız ortamlarda da virüse yönelik olarak maksimum çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Bu, gıda üreticileri için halkın tüketimi amaçlı tüm dünyaya sundukları ürünleri hijyen ve mikrobiyal üreme anlamında hatasız üretiyor olmaları artık zorunluluk olmaktan çıkmış ve hayati bir anlam taşımaktadır. Bu aşamada, üreticilerin gıda güvenliklerini doğrulamak adına yüksek yapıda gıda standartlarında belgelendirmeye sahip olmaları en büyük önlemlerin başında gelmektedir.
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Açısından Neden Önemlidir
FSSC 22000 Sistemi, gıda endüstrisindeki şirketlere, Global Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI) tarafından tanınan ISO tabanlı bir gıda güvenliği yönetim sistemi sertifikası sağlamak üzere tasarlanmıştır. GFSI tarafından tanınması, gıda üreticileri ve perakendecilerinin dünya çapında tanınmasını ve kabul edilmesini sağlar. FSSC 22000, gıda güvenliği tehlikelerini kontrol etmek ve en aza indirmek için birlikte çalışan entegre işlemler için gereksinimleri tanımlar. FSSC 22000, hızla büyüyen bir belgelendirme programıdır ve dünya çapında 22.500’den fazla sertifika yayınlamıştır.
FSSC 22000’ ın faydaları
- GFSI tarafından tam olarak tanınan küresel bir gıda güvenliği standardı uygulamak
- Uluslararası büyük perakendecilerin gıda güvenliği yönetim sistemi ile ilgili gereksinimlerini karşılamak
- Paydaşlara, kuruluşlarında potansiyel ve güncel gıda güvenliği tehlikelerini tanımlama ve kontrol etme yeteneğine sahip olduğu konusunda güven sağlama
- Atık azaltma, daha az ürün hatası ve tedarik zincirinde daha iyi izlenebilirlik ile maliyetleri azaltma
- Belgeli olmayan şirketlere göre kurumsal imajı ve pazardaki rekabet avantajını artırın
Buna ek olarak FSSC 22000’ in firmanıza getireceği avantajlar;
Risk Yönetimi
Her şeyden önce, bir FSSC Sistemi oluşturmak, güvenli ürün üretebilecek bir ortam ve sistemi sürekli yönetmek, izlemek, doğrulamak ve iyileştirmek için bir yönetim sistemi oluşturarak şirketinize gıda güvenliği tehlikelerinin etkin yönetimini sağlayacaktır.
Mevcut Müşterileri Koruma
İstatistikler, belgeli 4 şirketten yaklaşık 1’inin tedarikçilerinden FSSC 22000 belge almasını istediğini gösteriyor. Şans eseri henüz size ortak ve paydaşlarınız tarafından sorulmamışsa, size yakın gelecekte sorulacağını göstermektedir. Belgelendirmenize başlamak, mevcut müşterilerinizle çalışmak için rekabetçi ve nitelikli kalmanıza yardımcı olabilir.
Pazar Erişiminizi Artırın
Büyük perakendeciler ve çok uluslu üreticiler veya işleme tesisleri de tedarikçilerinin FSSC 22000 sertifikasını talep ediyor. FSSC 22000 belgelendirmesi, bu kuruluşları veya tedarikçilerini tedarik edebileceğiniz ve ürünleriniz için büyük bir pazar açacağınız anlamına gelir.
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Hangi Sektörlerde Uygulanabilirler
- Kesim ve kesim öncesi hariç bozulabilir hayvansal ürünler (yani et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve balık ürünleri)
- Bozulabilir bitkisel ürünler (yani taze meyveler ve taze meyve suları, konserve meyveler, taze sebzeler ve konserve sebzeler)
- Ortam sıcaklığında uzun raf ömrüne sahip ürünler (yani konserve ürünler, bisküvi, atıştırmalıklar, yağ, içme suyu, içecekler, makarna, un, şeker ve tuz)
- Gıda üretimi için teknik ve teknolojik yardımcı maddeler – (Bio) kimyasal ürünler hariç (yani vitamin katkı maddeleri ve biyo-kültürler)
FSSC 22000, nakliye ve yerinde depolama işlemleri üretimin bir parçasıysa bu faaliyetleri de içerir (örneğin peynir olgunlaşması).
FSSC 22000, boyutuna bakılmaksızın tüm gıda üreticileri için geçerlidir.