Kategoriler: BlogPeriyodik Kontrol

Elektrik Tesislerinde Yangınlar ve Önlemleri

Günümüzde elektrik kaynaklı yangınlarda ciddi boyutlarda artış gözlemlenmiştir.İstanbul İtfaiyesi, yayınladığı 2018 raporuna göre elektrik kontağından kaynaklı 5 bin 442 olmak üzere toplamda 20 bin 416 yangına müdahale etti. Bu dönem istatistikleri dikkate alındığında, İstanbul’da her 37 dakikada bir yangın çıkmaktadır. Tüm verileri topladığımızda elektrik kaynaklı yangınların son 10 yılda yüzde 78 artış gösterdiğini görüyoruz. Bunun sebepleri arasında eski elektrik tesisatlarında kullanılan yükün artmasında kaynaklı aşırı yüklenmeler başta gelmekte ancak yeni kurulan elektrik tesislerinde standart ve yönetmeliklerin göz ardı edilmesinden  kaynaklı problemler devam etmektedir, kurulan  Elektrik tesisatının “Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği” ve “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği”lerine uygun olarak yapılandırılması gerekmektedir. Ark hatalarında  MCB VE RCD’NİN yanı sıra AFDD (Arc  Fault Detection Device ) cihazı ile korunmalıdır. Kablo ve iletkenleri aşırı akımlara karşı koruyan cihazlar, sigorta ve kesiciler uzun yıllar  kanıtlanmış ve denenmiştir. Sigorta ve kesiciler çok küçük ark akımlarını korumak için uygun değildir. Ark koruma cihazı bu boşluğu doldurmaktadır. Elektrik tesislerinde maliyet gibi görünen ancak daha büyük maliyet kayıplarına yol açması engellenecek olan periyodik kontroller yapılmalıdır. Elektrik panolarında bulunan ekipman ve tesisatın termal kameralarla periyodik olarak izlenmesi, aşırı ısınmaların anlaşılması açısından faydalı olabilecek ve normalin üstünde ısınan ekipmanın gözden geçirilmesi ya da değiştirilmesiyle hasar yaşanmadan alınabilecek bir önlemler arasında olup kompanzasyon panolarında bulunan kondansatörlerin periyodik olarak gözden geçirilmesi de önem arz eder.

Ex-proof  (alev sızdırmaz) tesisatın gerekli olan bölümlerde kullanılması ve ortamda yanıcı ürün konsantrasyonunun (LEL – en düşük patlama limiti) kontrol altında tutulması için ölçümlerinin ve havalandırılmasının yapılması yüksek önem arz eder. Elektrik tesislerinde artan güç elektroniği sebebiyle elektrik tesisatımızda oluşan harmoniklerin periyodik olarak izlenmesi harmonik ölçümlerin yapılması da önem arz etmektedir.

Yönetmelikler ve standartlar can, mal ve yangın güvenliği ile ilgili minimum kurallardır.Elektrik tesisatlarının tasarım, uygulama, devreye alma, test (deney) periyodik kontrol, işletme, değişiklik çalışmaları ilgili yönetmeliklere ve standartlara göre yapılmalıdır.

Son Gönderiler

 2025 Yılı 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 10. Madde İdari Para Cezaları

Enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir enerji kullanımını teşvik etmek amacıyla yürürlüğe giren 5627 Sayılı Enerji…

1 hafta ago

2025 Yılı Verimlilik Arttırıcı Proje Başvuruları Başladı!

5627 SAYILI Enerji Verimliliği Kanunu Enerji ve Enerji Kaynaklarının Verimli Kullanılmasına dair yönetmelik gereği 2025…

1 hafta ago

Türkiye’nin İlk İklim Kanunu Meclise Sunuldu

Türkiye’nin ilk "İklim Kanunu" 20 Şubat 2025 tarihinde meclise sunuldu ve 26 Şubat TBMM Çevre…

2 hafta ago

Ürün Karbon Ayak İzi Nedir?

Günümüzde sürdürülebilirlik kavramı giderek daha fazla önem kazanıyor. Tüketiciler ve işletmeler, çevreye olan etkilerini minimize…

2 hafta ago

750 Kg Altı O1 Kategori Araçların Tescil Zorunluluğu Hakkında Önemli Bilgilendirme!

O1 kategori römork ve karavanlarda plaka ve muayene zorunluluğu var mı? 01.01.2025 tarihinden itibaren 750…

3 ay ago