CE Belgelendirme ve Szutest

Bugün size son kullanıcıların güvenlik ve sağlık koşullarını ön planda tutan, bununla da kalmayıp her türlü habitat ve canlı türünü güvence altına almayı hedefleyen ürün belgelendirme süreçlerinden bahsetmek istiyorum.

Tedavide kullanılan medikal cihazlardan tutun da binalarda kullanılan çimentoya kadar geniş bir yelpazede ürün belgelendirme hizmeti sunan bir kuruluş olarak, bu konularda bilgilendirme yapmanın kamu bilincine katkı sağlayacağı inancındayım.

Hem ulusal hem de uluslararası yönetmelikler ve standartlar, piyasaya ürün arz eden her türden ekonomik operatörü (üreticiler, marka sahipleri, temsilciler v.b.) ürünleriyle ilgili sorumluluğu almaları için gerekli yasal ortamı oluşturur. Bu yasal ve teknik mevzuatlar, üreticilere olduğu kadar bakanlıklara ve belgelendirme kuruluşlarına da yetki ve sorumluluklarını dağıtır.

Buna en iyi örneklerden birisi, Avrupa Birliği üye ülkelerinde ürünlerin serbest dolaşımını sağlamak adına geliştirilen ‘’CE’’ markalama süreçleridir. Avrupa Birliği Komisyonu CE etiketini zorunlu kıldığı ürünleri, toplamda 32 adet yönetmelikle düzenler. Dünyada belki de en etkin ürün belgelendirme programı olan CE belgelendirme süreçleri, ürün güvenliğine ve dolayısıyla toplum sağlığına fayda sağlıyor. Sonuç olarak AB ülkelerindeki yaşam standartlarını yükseltiyor.

Öte yandan ticaretin önündeki engelleri kaldırması, dünya üzerindeki en arzulanan tüketici pazarı olan AB marketini canlı tutuyor. Öyle ki vatandaşları referandumda aksi oy vermiş olsa da İngiliz politikacılar dahi, Brexit’i erteleyerek bu pazarı teğet geçmeyi göze alamıyor.

Szutest olarak rolümüz ne?

CE etiketiyle ilgili yönetmeliklerin Gümrük Birliği anlaşmasıyla ülkemizde de zorunlu olduğunu bir kez daha belirtmiş olalım. Onaylanmış kuruluş yetkilerimizle Szutest olarak bu ürünlerin sadece AB pazarında serbest dolaşıma girmesini değil, aynı zamanda farklı belgelendirme programları altında Rusya ve komşu ülkeleri (EAC, Gost-R, Ukrsepro belgeleri), Orta Doğu’ya (SASO belgelendirme gibi) uzanan bir pazarda rol alan ekonomik operatörlere hizmet sağlıyoruz.

Ülkemizde, özel sektörde rekabet eden ve tamamen yerli sermayeyle kurulan en geniş çaplı uygunluk değerlendirme kuruluşu olmanın gururunu yaşıyoruz. Sadece ülkemizde değil, uluslararası arenada da Türkiye’yi temsil ediyor ve ABD’den Çin Halk Cumhuriyeti’ne uzanan bir coğrafyada yurtdışına hizmet ihraç ediyoruz.

Hali hazırda dokuz (medikal cihazlar, makineler, yapı malzemeleri, asansörler, gaz yakan cihazlar, sıcak su kazanları, basınçlı ekipmanlar, basit basınçlı kaplar ve gürültü yönetmeliği) kapsamda Onaylanmış Kuruluş olarak atanmış bulunmaktayız. TSE’den sonra en geniş alanda Onaylanmış Kuruluş yetkisine sahip bir kuruluş olarak hep daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda, gerçekleştirdiğimiz kapsam genişletme çalışmasıyla Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanların EXproof olarak belgelendirilmesi ve CE markalanmasıyla ilgili yönetmelik kapsamında da yetkimizi almak adına çalışıyoruz. Bu yıl bitmeden Onaylanmış Kuruluş olarak atanmayı ümit ediyoruz.

Ürün belgelendirme süreçleri nasıl işliyor?

Ürünün kullanım amacı ve doğası gereği karşılaması gereken kriterler, ilgili yönetmelik ve standartlarda belirtilir. Bu şartları karşıladığını kanıtlamak üreticinin sorumluluğuyken bu şartları karşılandığını kontrol ederek ispat eden ve güvencesini bir sertifika aracılığıyla sunan taraf ise biz ve bizim gibi onaylanmış belgelendirme kuruluşlarıdır.

Bir ürünün belgelendirilmesi için yürütülen süreci şöyle özetleyebiliriz. Hammaddelerin tedarikçilerinin değerlendirmesiyle başlayan, üretim aşamalarında gerçekleştirilen kontrollerle devam eden ve müşteri memnuniyetine kadar bütün süreçleri içine alabilecek bir kayıt sisteminin, tarafımızca incelenmesi ve uygunluk durumunda da yayınlanan sertifika ve/veya raporla garanti edildiği bir süreçtir.

Yeni bir pazara açılma vaktiniz geldiyse, ürünlerinizin belgelendirme süreçleri hakkında daha detaylı bilgiyi uzmanlarımıza danışarak edinebilirsiniz.

Editör:

İlker Erdinç ELİNÇ