Malumları olduğu üzere, 305/2011/AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliği 2013 yılının Temmuz ayından itibaren ülkemizde yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik gereği, inşaat mühendisliği işlerinde kullanılan her türlü yapısal malzemenin CE işareti taşıması zorunluluk haline getirilmiştir.
Bu yönetmelik, yol inşaat ürünlerini de kapsadığından, aşağıda listelenen uyumlaştırılmış standartlarda tanımlanan ürünlerin de CE markalamasını zorunlu kılmaktadır.
305/2011/AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ürünlerin uyumlaştırılmış standartlarına göre gerçekleştirilmesi gereken uygunluk değerlendirme işlemlerini sistematik bir yaklaşım ile belirlemiştir. Yönetmeliğin tanımladığı ve en çok uygulanan sistem olan ‘’Sistem 2+’’da, bitümlü bağlayıcıların CE Markalama amaçlı belgelendirilmesinde sorumlulukları aşağıdaki şekilde belirlemiştir.
Onaylanmış Belgelendirme Kuruluşunun Sorumlulukları;
Üreticilerin sorumlulukları;
Yönetmeliğin tanımına göre; fabrikadaki üretim sisteminin uyumlaştırılmış teknik şartnamelere uygun olarak yazılı hale getirilmiş, kalıcı ve iç kontrolüdür.
Birazcık daha açacak olur isek; üretim ile ilgili her türlü işlemin yazılı prosedürler ve talimatlara göre gerçekleştirilmesi ve yapılan her türlü işlemin yazılı şekilde kayıt altına alınmasını ifade etmektedir. Bu sistem, üreticinin en bilinen haliyle ISO 9001 standardına göre bir Kalite Yönetim Sistemi uygulama gerekliliğini ön plana çıkarmaktadır.
Burada göz önünde bulundurulması gereken en kritik parametreler aşağıdaki şekildedir. Üreticilerin;