Yapı Malzemeleri yönetmeliği, inşaat mühendisliği işlerinde kullanılan ve yapının kalıcı bir parçası haline gelen her türlü ürünü kapsamaktadır. Betonarme binalar, çelik yapılar, stadyumlar, köprüler, tüneller, asfalt yollar ve her türden inşaat mühendisliği işinde kullanılan yapı malzemelerini, bu yönetmeliğin kapsamında düşünmek gerekir ve bu ürünlerin CE markasına tabii olduğunu unutmamak gerekir.
Biraz daha detaya inecek olursak, özellikle de CE markasına tabii olan ürünlerle ilgili yönetmelik, yapının kalıcı bir unsuru olmasından öteye aşağıda sıralanan 7 temel karakteristikten en az birisi ile ilgili yapıya bir performans sağlıyor olması beklenmektedir. Diğer bir deyişle, yapının aşağıdaki özelliklerinden en az birisine katkı sağlamayan ve örneğin sadece dekoratif bir kullanımı olan ürünlerin, bu yönetmeliğe göre CE belgelendirmesi gerçekleştirilmemektedir.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine göre 7 temel karakteristik, bazı örnek ürünler ve standartları aşağıdaki şekildedir:
Mekanik Dayanım ve Stabilite
Yangın Durumunda Emniyet
Hijyen, Sağlık ve Çevre
Kullanımda Erişilebilirlik ve Güvenlik
Gürültüye Karşı Koruma
Enerjiden Tasarruf ve Isı Muhafazası
Doğal Kaynakların Sürdürülebilir Kullanımı
Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde, ürünlerin risk sınıflarına göre farklı belgelendirme süreçleri mevcuttur. Yönetmeliğe göre bu süreçler ‘’Performans Değişmezliğinin Değerlendirilmesi ve Doğrulanması Sistemleri (PDDD)’ solarak tanımlanmıştır ve toplamda 5 adet PDDD sistemi mevcuttur. Bu belgelendirme sistemleri ürünün riski arttıkça yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının sorumluluklarını artırmaktadır.
PDDD Sistemleri | Onaylanmış Kuruluşun Görevleri |
Sistem 1+ | Numune Alınması Tip Testlerinin Gerçekleştirilmesi Fabrika Üretim Kontrol Sisteminin Denetlenmesi Tip Testlerinin Sene İçerisinde Tekrar Edilmesi Senelik Gözetim Denetimlerinin Gerçekleştirilmesi |
Sistem 1 | Numune Alınması Tip Testlerinin Gerçekleştirilmesi Fabrika Üretim Kontrol Sisteminin Denetlenmesi Senelik Gözetim Denetimlerinin Gerçekleştirilmesi |
Sistem 2+ | Fabrika Üretim Kontrol Sisteminin Denetlenmesi Senelik Gözetim Denetimlerinin Gerçekleştirilmesi |
Sistem 3 | Tip Testlerinin Gerçekleştirilmesi |
Sistem 4 | Onaylanmış Kuruluşun Herhangi Bir Görevi veya Sorumluluğu Bulunmamaktadır. |
Ürünlerine CE etiketi iliştirecek olan üreticiler, ilk olarak ürünlerine ait uyumlaştırılmış standartları belirlemek durumundadır. Bu uyumlaştırılmış standartlar, o ürünün ilgili kullanım alanına göre hangi sisteme göre CE belgelendirilmesi gerektiğini tanımlamıştır. Bu aşamada üreticiler SZUTEST uzmanları ile irtibata geçerek, ürünün standardı ve ilgili belgelendirme sistemi ile ilgili bilgileri teyit edebilirler.
Hali hazırda bu yönetmelik altında toplamda 600’den fazla uyumlaştırılmış standart bulunmaktadır. Bu denli geniş bir kapsam söz konusu olunca maalesef belgelendirme maliyetleri ve süreçleri de çok ciddi oranda değişkenlik göstermektedir. CE belgelendirme süreci ve maliyetleri, ürünün standardına, kullanım alanına, tabii olduğu testlere ve belgelendirme sistemine göre değişken olduğu için bunu net bir şekilde belirlemek mümkün olmamaktadır.
Dilerseniz bu konuda da SZUTEST uzmanları ile iletişime geçerek detaylı bilgi ve teklif alabilirsiniz.
Yapı ve Ekipman Güvenliği Departman Müdürü
İlker Erdinç ELİNÇ
O1 kategori römork ve karavanlarda plaka ve muayene zorunluluğu var mı? 01.01.2025 tarihinden itibaren 750…